Клиничен случай – Лихен планус на хранопровода

75-годишна жена с хроничен хепатит С постъпва в болница поради трудно преглъщане и загуба на килограми. Рентгеново изследване с контраст открива къс стеснен участък в горната част на хранопровода (снимка отдолу в коментар).

Гастроскопията установява концентрично стеснение (стеноза) на 22 cm от резците, което не позволява преминаване с апарата. Зоната е фиброзна и с вид на пръстен. Покрита е от груба, подобна на плака, ретикулярна лигавица (снимка отдолу). Биопсиите показват само неспецифични промени, без злокачествени клетки. Втора гастроскопия взема нови биопсии и разширява участъка чрез надуваем балон до 11 mm. Новите биопсии демонстрират изолирани некротични кератиноцити с еозинофилна кондензирана цитоплазма.

Каква е диагнозата?

Ендоскопските и хистологичните резултати са типични за лихен планус (плосък лишей) на хранопровода. Това е възпалително заболяване, което обикновено засяга кожата и лигавиците, особено устната кухина.

Диагнозата лихен планус на хранопровода е трудна по няколко причини. Тя е рядка и често протича безсимптомно. Ако са налице симптоми, те са неспецифични, което води до забавяне или грешна диагноза, напр. рефлуксна болест.

Най-често засягането на хранопровода е в горната (проксималната) му част. Ендоскопските находки са разнообразни и може да включват стеснения или пръстени с плаки, ерозии и разязвявания. Гранулирана лигавица, подобна на паяжина, също е често докладвана в научната литература. Класически хистологични белези за лихен планус са дегенерация на базалния слой, некротични кератиноцити (известни като телца на Civatte) или лентовиден лимфоцитен инфилтрат в ламина проприя. След допълнително разпитване жената казва, че в миналото е имала лихен планус в устната кухина, което е наложило оперативно лечение.

Първа линия на терапия за лихен планус на хранопровода са имуномодулиращи лекарства (напр. системни или локални кортикостероиди, циклоспорин, азатиоприн; както и ретиноиди). Ендоскопското лечение обикновено е второстепенно или при рецидивиращи случаи. Пациентът има драматично подобрение на оплакванията след дилатацията и медикаменти са започнати след потвърждаване на окончателната диагноза.

Източник: Carrasco NM, López-Durán S, Vázquez-Sequeiros E. A Rare Case of Dysphagia: Diagnosis and Treatment. Gastroenterology. 2021;161(2):423-424.

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...