Клиничен случай – остра дилатация на стомаха

41-годишна жена с хранително разстройство постъпва в болница поради прогресивно влошаваща се коремна болка. Няма известни други заболявания. Прегледът установява, че коремът е изключително раздут и болезнен, с белези за перитонеално дразнене. Не се чува перисталтика. Лабораторните изследвания показват тежка лактатна ацидоза, повишен възпалителен маркер CRP 20 и масивна левкоцитоза.

Пациентът става хемодинамично нестабилен и се налага използване на катехоламини за поддържане на артериалното налягане. Ехографията на корема не може да бъде проведена адекватно поради болка и нестабилна хемодинамика. Проведена е компютърна томография с драматична находка, показана на снимката.

Каква е диагнозата и какво е лечението?

Компютърната томография демонстрира масивно раздут стомах, който заема почти изцяло коремната кухина от диафрагмата до таза, без образни данни за обструкция (запушване). Коремната аорта е притисната под нивото на бъбречните артерии. Стрелките на снимките показват притиснатата аорта като резултат на абдоминален компартмент синдром.

Поради бързо влошаващото се състояние с шок е проведена спешна хирургична интервенция (лапаротомия). Извадени са 22 литра (!) стомашно съдържимо. По време на операцията е установена напреднала некроза на стомаха, което налага отстраняване на стомаха (гастректомия). Не се забелязва механична обструкция, което води до диагнозата остра дилатация (разширение) на стомаха на базата на хранително разстройство.

Острата дилатация на стомаха е рядко, но потенциално смъртоносно състояние, което може да се причини от различни фактори – травма, захарен диабет, синдром на горната мезентериална артерия, електролитни нарушения и др. Може да е свързано и с хранителни разстройства като анорексия и булимия поради забавено изпразване на стомаха и слаба перисталтика. Това се обяснява с нарушено действие на ентералната нервна система и с намалено отделяне на холеистокинин.

Около 60% от пациентите с хранителни разстройства имат нарушен мотилитет (перисталтика) на стомаха, което ги прави по-рискови за остра дилатация. Някои проучвания показват, че недохранването е свързано със синдром на горната мезентериална артерия, който също е предразполагащ фактор. Дори години след преодоляване на анорексията пациентите остават с повишен риск от необичайното усложнение.

Некрозата на стомаха е изключително рядка поради богатото кръвоснабдяване. Острата дилатация е спешно хирургично състояние поради абдоминален компартмент синдром, водещ до шок и смърт, ако не се вземат навременни мерки. Началното лечение на острата дилатация е поставяне на назогастрална тръба за декомпресия и опити за аспирация на наличното стомашно съдържимо. Ако това е неуспешно, се налага спешна диагностична и терапевтична лапаротомия.

След операцията пациентката се възстановява успешно, консултирана е за бъдещата диета и рехабилитация, след което е изписана за домашно лечение.

Източник: Abdominal Compartment Syndrome After Binge Eating Franzoi, Marco et al. Gastroenterology, Volume 164, Issue 7, e13 – e15

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...