Клиничен случай – епидермоидна метаплазия на хранопровода

65-годишен мъж постъпва в болница поради трудно преглъщане на твърда храна. Няма други оплаквания. Не употребява алкохол и цигари. Симптомите са започнали преди около 2 години и не прогресират като тежест.

Проведена е гастроскопия, която открива стеснен участък в горната част на хранопровода (снимка А). Той не може да бъде преодолян със стандартен гастроскоп и се налага използване на ултратънък (педиатричен) апарат. Под стеснението се установява бял неравен участък, засягащ две трети от обиколката на стена и разпространяващ се надолу още 10 cm (снимка В). При оптичния режим NBI зоната е бяла и с релеф, подобен на географска карта (снимка С). Компютърната томография не открива тумори, нито задебелена стена на хранопровода (снимка D). Взети са множество биопсии и хистологичният резултат е показан на снимка Е.

Каква е диагнозата?

Отново, ако следите редовно страница, би трябвало лесно да отговорите. Поне два пъти съм показвал подобни промени и знаех диагнозата на секундата.

Най-честите причини за стеснение (стеноза) на хранопровода са злокачествени заболявания, усложнение на рефлуксната болест или хирургични процедури, както и след поглъщане на корозивни течности. Всички тези фактори са изключени при пациента от случая. Хистологичният резултат показва подчертана повърхностна хиперкератоза, задебелен базален слой и изразен грануларноклетъчен слой, което поставя диагнозата епидермоидна метаплазия на хранопровода.

Епидермоидна метаплазия на хранопровода (наричана още левкоплакия и хиперкератоза) е рядко състояние, което най-често се дължи на хронично дразнене от алкохол или тютюнопушене. Обикновено се проявява с трудно преглъщане. Скорошен научен обзор установява, че около 80% от пациентите с епидермоидна метаплазия имат рефлуксна болест и промените са разположени в средната и долната част на хранопровода. Това е първият описан случай на стеснение в шийната (горната) част на хранопровода. Най-вероятно тя се дължи на възпалителен отговор и ремоделиране на стената на хранопровода.

При гастроскопия епидермоидната метаплазия може да има различен образ – бели плаки с променена структура, лющене, гранулираност, нодуларност, бразди, намален съдов рисунък. Може да се обърка с гликогенова акантоза, лихен планус, езофагит, причинен от лекарство и плаки от рефлукс езофагит. Хистологичните характеристики са епителна хиперплазия, задебелен базален слой, акантоза в средната зона, изразен грануларноклетъчен слой и хиперортокератоза.

Епидермоидната метаплазия може да бъде прекурсор на плоскоклетъчен карцином на хранопровода. Няма общоприети препоръки за лечение и проследяване. Лекарите препоръчват разширяване (дилатация) на стеснения участък, но пациентът отхвърля предложението и избира стриктно проследяване чрез гастроскопия с биопсии. След една година пациентът остава в стабилно състояние и няма прогресия на оплакванията.

Източник: An Unusual Case of Significant Cervical Esophageal Stricture Zhao, Shengqiang et al. Gastroenterology, Volume 165, Issue 2, e1 – e4

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...