Клиничен случай – перфорация на мекелов дивертикул

14-дневно момиче е откарано в болница поради силно подуване на корема от осмия ден след раждането. Прегледът установява и разширени вени на коремната стена с втвърдяване на кожата в долната дясна част на корема (снимка А).

Рентгенографията показва хидроаерично ниво в долния десен коремен квадрант. Ехографията демонстрира формация в областта, поради което е проведена операция (експлоративна лапаротомия). Хирурзите откриват мекелов дивертикул с перфорация (снимка В, стрелка). Той е разположен в тънкото черво (илеум), на 25 cm от клапата и срещу мезентериума. Операцията е завършена с отстраняване на част от червото и анастомоза за възстановяване на пасажа. Хистологичното изследване демонстрира ектопични жлези, характерни за дванадесетопръстник. Детето е лекувано с комбинация от два антибиотика (cefoperazone и sulbactam) за 2 дни и успешно е изписано на осмия ден след операцията.

Мекеловият дивертикул е най-честата вродена аномалия на стомашно-чревния тракт. Представлява малък „джоб“, съдържащ всички слоеве на стената на тънкото черво. Повечето хора с Мекелов дивертикул нямат симптоми и не знаят, че го имат. В редки случаи вродената аномалия може да причини кръвоизливи, чревна обструкция и изключително рядко перфорация.

Източник: Shen, Yong MD1; Lin, Yu MD1; Ling, Wen MD2; Zhuang, XiaoJin MD3; Chen, Fei MD1; Wu, DianMing MD1; Fang, YiFan MD1. Neonatal Meckel’s Diverticula With Perforation. The American Journal of Gastroenterology 118(7):p 1121, July 2023

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...