Клиничен случай – стомашна метастаза от лейомиосарком

84-годишен мъж постъпва в болница поради анемия. Преди осем години е опериран за лейомиосарком (злокачествен тумор, произхождащ от гладката мускулна тъкан) на долната празна вена (IVC).

Компютърната томография показва формация в стомаха (снимка 1). Гастроскопията установява червеникав тумор с размер около 3 cm и дълго дебело краче, което излиза от фундуса на стомаха (снимка 2). Главата на формация е ерозирана и с централно вдлъбване, но няма белези за активно или скорошно кървене (снимка 3). Взети са множество биопсии.

Хистологичният резултат показва пролиферация на вретеновидни клетки. Имунохистохимичното изследване е положително за алфа-гладкомускулен актин и дезмин. Резултатът за c-kit, CD-34 и S-100 е отрицателен.

Каква е диагнозата?

Хистологичното изследване доказва, че туморът в стомаха е метастаза от лейомиосаркома на долната празна вена, опериран преди осем години. За съжаление се установяват множество метастази и в белия дроб. Поради напредналата възраст и общото състояние е решено да не се провежда химиотерапия. Пациентът е лекуван палиативно с кръвопреливания поради анемията.

Стомашните метастази от лейомиосарком са изключително рядко срещани. Ендоскопски те могат да изглеждат като субмукозен тумор или разязвена формация. Случаят тук представя метастазата с морфология, подобна на „гъба“, вероятно поради засягане на повърхностния слой и действието на перисталтиката.

Източник: A Unique Case of Giant Mushroom-like Gastric Tumor: Metastasis from Inferior Vena Cava Leiomyosarcoma Minamide, Tatsunori et al. Gastrointestinal Endoscopy

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...