Клиничен случай – възел на сестра Мери Джоузеф

66-годишна жена със захарен диабет забелязва нарастваща формация в областта на пъпа и търси медицинска помощ. Прегледът установява изолиран възел (нодул) с размер около 3,5 cm (снимка 1-А). Пациентката няма други оплаквания и останалата част от прегледа е нормална.

Проведено е магнитно-резонансно изследване на корема и в черния дроб се забелязва формация с размер около 5 cm (снимка 2). Чернодробните лабораторни показатели са в нормални граници. Туморният маркер CA 19-9 е силно повишен (над 13 000). Биопсиите от възела около пъпа и от чернодробната формация са положителни за CK7+ и CK19+.

Каква е диагнозата?

Биопсията доказва холангиокарцином, който се е разпространил към пъпа под формата на метастаза/възел на сестра Мери Джоузеф. Пациентът преминава 6 курса Gem-Cis химиотерапия. Отчита се частичен отговор към лечението и намаляване на размера на пъпния възел (снимка 1-В).

През 1928 г. католическата монахиня сестра Мери Джоузеф, работеща като асистент на д-р Мейо в Рочестър, Минесота, забелязва и описва възел в областта на пъпа, като метастаза от стомашен карцином. След това подобен начин на разпространение е установен и при други видове злокачествени заболявания, произхождащи от коремната кухина. Асоциацията с холангиокарцином, без никакви други симптоми, е изключително рядка.

Доброкачествените възли може да имат различен цвят – син, черен или цвета на кожата. Възелът на сестра Мери Джоунс обикновено е червен и трябва да насочи лекарите към диагнозата. Необходимо е първо да се проведе образно изследване на корема и след това да се вземе биопсия. Възелът може да се използва и като маркер за отговора към провежданото лечение.

P.S. Долната картинка е генерирана от изкуствен интелект в стила на Ван Гог с цел привличане на внимание.

Източник: Ben Kridis W, Boudawara T, Khanfir A. Frontline Gastroenterology

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...