Клиничен случай – язви в тънкото черво след прием на напроксен

59-годишна жена постъпва в болница поради желязодефицитна анемия. Тя има системен лупус и артрит, за което използва напроксен. Лабораторните резултати потвърждават ниски стойности на хемоглобина и серумното желязо. Проведена е гастроскопия и колоноскопия, които не установяват причина за кървене.

Осъществена е капсулна ендоскопия и в тънкото черво (йеюнум) са открити концентрични разязвявания (снимка 1 и 2).

Каква е диагнозата?

На снимките са показани типични стеснени участъци, приличащи на „диафрагма“. Те са характерни (патогномонични на медицински жаргон) за ентеропатия, причинена от нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), в случая напроксен.

Ентеропатията, причинена от НСПВС, може да доведе до желязодефицитна анемия поради скрито (окултно) кървене или по-рядко до симптоми на чревна обструкция. След провеждане на гастроскопия и колоноскопия е необходимо да се изключат други причини за желязодефицитна анемия, напр. глутенова ентеропатия.

При пациента от случая е спрян приема на напроксен и е започната суплементация с железен препарат, което води до нормализиране на хемоглобина. Нестероидните противовъзпалителни средства може да доведат до язви и кървене от храносмилателната система. Страничните им ефекти трябва да се познават от всеки лекар.

P.S. Долната картинка е генерирана от изкуствен интелект в стила на Ван Гог с цел привличане на внимание.

Източник: Syed SB, Vohra I, Dhillon S, Khokhar OS. Nonsteroidal Anti-Inflammatory Drug-Induced Jejunal Ulcer Identified by Capsule Endoscopy. ACG Case Rep J. 2023 Mar 31;10(3):e00969.

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...