Клиничен случай – човешка чревна спирохетоза

53-годишен мъж постъпва в болница поради коремна болка и диария с примеси на кръв и слуз от 6 месеца. Пациентът злоупотребява с алкохол и страда от депресия. Той е роден в Мексико, но се е преместил да живее във Великобритания след навършване на пълнолетие. Той е в моногамна хомосексуална връзка от 7 години.

Прегледът установява болезнен десностранен ингвинален лимфен възел. Ректалното туширане е нормално с изключение на задебелена кожна гънка перианално. Микробиологичното изследване на изхожданията, тестовете за Clostridium difficile и натривките за хламидия и гонорея са нормални. Фекалният калпротектин е граничен – 73 mcg/g. Рутинните кръвни изследвания са в референтни граници. Скринингът за HIV и сифилис е отрицателен.

Проведена е колоноскопия, която установява множество надигнати язви с „вариолоподобен“ вид (снимка 1). Те са ограничени в ректума, като са по-дълбоки близо до ануса. Биопсиите показват криптит и деструкция на криптите, но останалите структури са нормални. Забелязва се задебеляване на четковидната повърхност на епитела. Сребърното оцветяване по Warthin-Starry (WS) е положително (фигура 2). Оцветяването по Гимза е отрицателно. Останалата част от колоноскопията изглежда нормална.

Каква е диагнозата и какво е лечението?

Описаните находки насочват към диагнозата човешка чревна спирохетоза (human intestinal spirochaetosis, HIS). Тя се причинява от бактериите Brachyspira aalborgi и Brachyspira pilosicoli, които се прилепят към четковидната повърхност на чревната лигавица.

Колонизацията с тези бактерии в западните страни е между 1 и 5%, но е далеч по-честа в развиващите се държави – между 11 и 34%. Честотата на инфекцията е най-висока при мъже, които правят секс с мъже (MSM) и HIV-позитивни пациенти. Бактериите се отделят с изхожданията. Заболяването може да протича с диария, болка и кървене от ануса (хематохезия). Ендоскопските находки може да варират – от нормален образ до зачервяване, разязвяване и надигнати формации с „вариолоподобни“ улцерации. Хистологичното изследване е ключово за поставяне на диагнозата. Четковидната граница е задебелена, а оцветяването по Warthin-Starry е положително. Съществуват и потвърждаващи имунохистохимични оцветявания, но те не се използват рутинно.

Диференциалната диагноза при описания пациент включва инфекциозен проктит (възпаление на ректума), като лимфогранулома венереум и амебен колит. Тези инфекции са изключени в представени случай. Болестта на Крон е малко вероятна. Лечението на човешка чревна спирохетоза обикновено се провежда с метронидазол. След започването му пациентът съобщава за подобрение и изчезване на оплакванията. Контролна колоноскопия след 5 месеца е нормална. Биопсиите от ректума все още показват задебеление на повърхностния епител, но оцветяването по Warthin-Starry вече е отрицателно.

P.S. Дясната картинка е генерирана от изкуствен интелект (в стила на Ван Гог) с цел привличане на внимание.

Източник: Rimmer P, Howell G, Mahgoub S, et alEvery colon shouldn’t have a silver lining: an atypical case of colitis caused by a ‘commensal’ organismFrontline Gastroenterology 2023;14:352-353. 

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...