Колко бързо възниква рак на дебелото черво

Възникването на рак на дебелото черво е бавен и постепенен процес. Преминаването в следващата стъпка в последователността към рак е свързано с натрупване на мутации в променените клетки. Анализ показва, че отнема средно около 17 години за превръщането на доброкачествена предракова формация (аденом) в напреднал карцином. След това са нужни по-малко от две години за добиване на способност за метастазиране.

Това означава, че карциномът на дебелото черво е потенциално предотвратимо заболяване. За целта трябва да се извършват скринингови изследвания и да се отстраняват навреме предраковите формации. Така няма да се стигне до метастатичен рак, който често е фатален. Бавната трансформация до финалния метастатичен стадий дава възможност за профилактика, която спасява животи. Но у нас масов скрининг не се провежда и туморите се откриват късно.

Потърсете вашия лекар, ако сте над 45 години, дори и да нямате никакви коремни оплаквания и по-рано, ако в семейството имате кръвни роднини с вече установен карцином на дебелото черво.

Източник: Jones S, Chen WD, Parmigiani G, Diehl F; Comparative lesion sequencing provides insights into tumor evolution. Proc Natl Acad Sci U S A. 2008 Mar 18;

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...