Меланоцитоза (черно петно) в хранопровода

56-годишен мъж се оплаква от трудно преглъщане и киселини. Той има рефлуксна болест и употребява големи количества алкохол и цигари. Не приема никакви лекарства. Гастроскопията открива тъмно петно в хранопровода с размер около 4 мм (снимка отдолу в коментар), заедно с ерозивен езофагит.

Каква е диагнозата?

Взетите биопсии от тъмното петно показват отлагания на кафяв пигмент в базалния слой, който се оцветява положително по Fontana-Masson и отрицателно по Perls. Имунохистохимичното изследване за меланоцити (SOX-10) е положително. Това потвърждава наличие на малки меланоцити без атипизъм (т.е. без белези за злокачественост). Диагнозата е меланоцитоза на хранопровода.

Меланоцитозата на хранопровода е рядко доброкачествено състояние, което се характеризира с разрастване на меланоцити в базалния слой на многослойния епител и с повишено количество меланин в лигавицата. Забелязва се като хиперпигментирани формации, обикновено в средната или долната трета на хранопровода. По-често е при азиатци (до 2.1% от популацията) спрямо европейци и американци (до 0.2%). Причините за възникване са неясни, но може да е свързано с хронични увреждащи стимули като рефлуксна болест, тютюнопушене и употреба на алкохол. Съществува теория, че меланоцитозата може да е състояние, предшестващо първичния меланом (злокачествен тумор) на хранопровода, но убедителна причинно-следствена връзка не е доказана. Тъй като състоянието е много рядко, не съществуват убедителни данни за нуждата от лечение или проследяване. Лекарите трябва да познават меланоцитозата, за да я разграничат от меланом.

Източник: Mendo R, Barosa R, Luís P. An Unusual Esophageal Finding. Gastroenterology. 2020 Jun;158(8):e3-e4.

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...