Диагноза и лечение на алфа-гал синдром

Днес за първи път научих за ново заболяване – алергия към някои видове месо, възникваща след ухапване от кърлеж и известна като алфа-гал синдром (alpha-gal syndrome).

Вече има официални препоръки (AGA) за диагноза и лечение на алфа-гал синдром, който понякога може да протича със стомашно-чревни оплаквания и да бъде объркан със синдром на раздразненото черво.

Алфа-гал синдром е IgE-медиана алергична реакция, настъпваща няколко часа след консумация на месо – най-често телешко и свинско, но също и други видове месо или месни продукти. Типичната форма протича с алергични прояви (анафилаксия и уртикария), но са възможни и неспецифични стомашно-чревни прояви, като коремна болка, диария, гадене и повръщане, без кожни, дихателни или сърдечносъдови оплаквания.

Заболяването е описано за първи път в началото на 21 век. Алергията е към олигозахарида алфа-1,3-галактоза (алфа-гал). Сенсибилизацията към алергена става след ухапване от кърлеж и развитие на IgE антитела към алфа-гал. Най-често описваният кърлеж е Amblyomma americanum (известен като „самотната звезда“), който е типичен за югоизточните щати в САЩ. В Европа са описвани случаи след ухапване от кърлежа Ixodes ricinus.

След като сенсибилизиран човек яде месо от бозайници, алфа-гал се свързва с IgE антителата, което води до дегранулация на мастоцитите и отделяне на хистамин и други медиатори.

Диагнозата се поставя при хора с оплаквания и повишен титър (количество) на алфа-гал IgE антитела. Необходимо е и да се документира клинично подобрение след започване на диета, в която липсва алфа-гал. Положителните антитела не са достатъчни сами по себе си за поставяне на диагноза, особено при хора с изолирани коремни оплаквания, които и без това са изключително чести.

Лечението е с диета, която не съдържа алфа-гал, т.е. се избягва свинско, телешко, еленско и месни продукти. Трябва да се избягва ново ухапване от кърлеж, което може да влоши алергичните прояви. Гастроентеролозите трябва да насочват пациенти към алерголози, когато има системни прояви на алергията.

Алфа-гал синдромът е непознато за повечето лекари заболяване. И аз нямаше да съм чувал за него, ако не следях научните публикации и не бях видял официалните препоръки на американската асоциация.

Източник: AGA Clinical Practice Update on Alpha-Gal Syndrome for the GI Clinician: Commentary McGill, Sarah K. et al. Clinical Gastroenterology and Hepatology, Volume 21, Issue 4, 891 – 896

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...