Клиничен случай – дивертикул на Killian-Jamieson в хранопровода

40-годишен мъж с оплаквания от киселини отива по спешност в болница поради засядане на храна. Досега е имал добре контролирани оплаквания при ежедневен прием на омепразол, като не е изпитвал трудно преглъщане.

Проведена е спешна гастроскопия. В горната част на хранопровода е забелязан е дивертикул (джобовидно разширение на стената) на Killian-Jamieson. Няма кървене от отвора на дивертикула, но в него се установява голямо количество храна (снимка А, стрелка). Хранителните остатъци внимателно са извадени и е разгледана вътрешността (снимка В, триъгълник). Лигавицата е с леки застойни промени. Инжектирано е контрастно вещество и е проведена флуороскопия (снимка С, стрелка).

Дивертикулите на хранопровода са рядка, но известна причина за трудно преглъщане и засядане на храна. Важно е лекарите да имат повишено внимание, защото запушването не е в самия хранопровод, а странично, при което диагнозата може да бъде пропусната.

Трябва да се прави разлика с дивертикула на Zenker, който е по-чест и е разположен над крикофарингеалния мускул, по задната стена на хранопровода. Дивертикулът на Killian-Jamieson е разположен под крикофарингеалния мускул и по предно-латералната стена на хранопровода.

Пациентите без симптоми може просто да бъдат наблюдавани и проследявани, но тези с налични оплаквания подлежат на хирургично или ендоскопско лечение. Важно е да се идентифицира и избягва контакт с рекурентния ларингеален нерв, който е разположен в близост до дивертикула на Killian-Jamieson. Пациентът в случая преминава отворена хирургична операция (дивертикулектомия), която протича без усложнения. На контролен преглед след 6 седмици пациентът вече няма оплаквания.

Източник: Sood S, Kamboj AK, Coelho-Prabhu N. Killian Jamieson diverticulum: A rare presentation with food impaction. Clin Gastroenterol Hepatol. 2023 Mar 23:S1542-3565(23)00226-4

Когато пациентът е разпложен в ляво странично положение могат да се определят следните 4 квадранта в хранопровода:
Между 6 и 9 часа – ляв квадрант
Между 9 и 12 часа – преден квадрант
Между 12 и 3 часа – десен квадрант
Между 3 и 6 часа – заден квадрант

Източник: Emura F, Gomez-Esquivel R, Rodriguez-Reyes C, Benias P, Preciado J, Wallace M, Giraldo-Cadavid L. Endoscopic identification of endoluminal esophageal landmarks for radial and longitudinal orientation and lesion location. World J Gastroenterol. 2019 Jan 28;25(4):498-508.

Може да бъде изображение с 1 човек и текст, който гласи '12 Left quadrant'

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...