Баретов хранопровод и класификация от Прага

Снимката ясно илюстрира няколко концепции, които често не се разбират дори от лекари. Да започнем от лесното към трудното:

1. Хиатална херния от аксиален тип има, когато част от стомаха е преминал през отвора на диафрагмата и се намира над нея. Хиаталната херния може да причини или засили наличните киселини.
2. Баретов хранопровод е предраково състояние, при което нормалните клетки на хранопровода са заменени (метаплазия) с клетки, характерни за други органи – стомах или черво. Според определението на ESGE, Баретов хранопровод означава наличие на участък с интестинална (чревна) метаплазия с дължина поне 1 см над гастроезофагеалната връзка. Забележете, че за поставяне на диагнозата е нужна, както минимална дължина, така и хистологично потвърждение, че клетките на хранопровода са заместени с такива, наподобяващи чревна лигавица
3. Гастроезофагеалната връзка е границата между хранопровод и стомах и се определя или по края на стомашните гънки (според ESGE) или по палисадните съдове на хранопровода (според JES). Връзката НЕ се определя по видимата граница между двата вида лигавица, която при Баретов хранопровод може да е силно изместена нагоре.
4. Баретовият хранопровод трябва да се опише по класификацията от Прага. В нея се включва циркумферентна дължина (С) и максимална дължина (М) в сантиметри. Снимата добре илюстрира какво значи C4M7. Малки „острови“ от метаплазия над непрекъснатия Баретов хранопровод не трябва да се използват при оценка по Пражката класификация

По мои субективни наблюдения ендоскопските протоколи с диагноза Баретов хранопровод масово не описват на колко сантиметра от зъбите (резците) е разположена гастроезофагеалната връзка, а още по-рядко се вижда оценка по Пражката класификация.

Баретовият хранопровод може да доведе до възникване на аденокарцином. Огледът на засегнатия сегмент трябва да е изключително внимателен, за предпочитане с използване на специално оцветяване (виртуално или с багрило). Всеки пациент с Баретов хранопровод трябва да получава ежедневно инхибитори на протонната помпа, които доказано намаляват риска от прогресия към аденокарцином. Темата е теоретично сложна и не се познава особено добре от лекарите.

Снимката е взета от: Muthusamy VR, Wani S, Gyawali CP, Komanduri S; CGIT Barrett’s Esophagus Consensus Conference Participants. AGA Clinical Practice Update on New Technology and Innovation for Surveillance and Screening in Barrett’s Esophagus: Expert Review. Clin Gastroenterol Hepatol. 2022 Jul 3:S1542-3565(22)00599-7

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...