Разделена доза (split-dose) на лаксатива при подготовка за колоноскопия

Подготовката с лаксатив преди колоноскопия трябва да бъде с две разделени дози (split dose). Всички проучвания показват много по-добър резултат при разделяне на дозите. Червото е по-чисто, което води до по-добра визуализация, по-висока честота на пълно изследване, по-лесно и по-бързо извършване на процедурата, подобрено откриване на полипи и по-ниска честота на интервален рак. Разделянето на дозите означава, че когато колоноскпията ще се извърши сутринта, първата доза се пие през вечерта на предишния ден, а втората – много рано сутрин (или дори през нощта) в деня на изследването. Само при следобедна колоноскопия е допустимо изпиване на цялата доза през сутринта на същия ден.

Втората доза трябва да се започне не по-късно от 5 часа преди началото на колоноскопия. Това означава, че понякога пациентите трябва да станат изключително рано, но усилието си заслужава. Разделената доза е по-лесна за изпиване и толериране. В клиниката, където работя, прилагаме разделена доза и виждаме много по-добро почистване спрямо времената, когато целият разтвор се пиеше предишния ден. В много други болници препоръките на ESGE за почистване не се познават и не се спазват. Последиците са изцяло за пациентите. Ако ви предстои изследване, попитайте за разделяне на дозата на лаксатива. Ще го изпиете по-лесно и изследването ще протече по-бързо.

Източник: Top tips for evaluating and cleaning up bowel preparation Bisschops, Raf Gastrointestinal Endoscopy, Volume 95, Issue 5, 990 – 995

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...