Епидермоидна метаплазия (епидермизация) на хранопровода

55-годишен мъж постъпва в болница поради трудно преглъщане на храни. Досега няма установени заболявания. Той е бивш пушач и редовно консумира алкохол. Проведена е гастроскопия, която открива добре отграничена бяла зона в средната част хранопровода. Тя не задържа оцветяването с Луголов разтвор.

Каква е диагнозата?

Описаниета и снимката би трябавло да са ви познати, защото вече съм публикувал подобен случай преди няколко месеца. Помните ли диагнозата и рисковете от нея?

Това е епидермоидна метаплазия на хранопровода, известна и като епидермизация. Лигавицата на хранопровода се изменя с промени, типични за повърхностния слой на кожата (епидермис). Биопсиите не показват ракова трансформация. Предразполагащи фактори са тютюнопушенето и приемът на алкохол. Наличието на епидермоидна метаплазия е свързано с някои предракови заболявания (лихен планус, Баретов хранопровод), както и с тумори от многослойния епител.

След 4 години същият пациент има контролна гастроскопия, на която в зоната се е образувал малък възел (нодул), чиято биопсия не открива ракови клетки.

Нова контролна гастроскопия след още 6 месеца вече не установява същия нодул, който спонтанно е изчезнал.

Източник: Ueda T, Yabuuchi Y, Inokuma TShaggy white lesion with morphological changes in the oesophagusGut 2023;72:623-698.

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...