Клиничен случай – сарком на Капоши

40-годишен мъж от Судан постъпва в болница поради оплаквания от коремна болка, повишена температура и епизодична диария. Той има вече установена формация в пикочния мехур и очаква предстоящо трансуретрално отстраняване. Пациентът не съобщава за други заболявания.
 
Прегледът показва, че пациентът е с висока телесна температура (фебрилен) и има двустранно уголемени лимфни възли около шиятата и над лявата ключица. Коремът е болезнен при палпиране, но не се напипват формации в него. Лабораторните изследвания показват желязодефицитна анемия (Hb 83 g/l, ниски стойности на серумно желязо и феритин), повишение на възпалителния маркер CRP 22 mg/l и много ниска стойност на белтъка албумин 10 g/l (норма 32 – 47 g/l). Проведена е гастроскопия, колоноскопия и компютърна томография – снимките може да видите отдолу в коментар. Гастроскопията открива участъци на задебеляване на голямо протежение в дванадесетопръстника и тялото на стомаха. Компютърната томография установява задебеление на стената на червата. Колоноскопията открива формация с разязвяване в ректума.
 
Каква е диагнозата и какво е лечението?
 
Хистологичните резултати от формацията в дебелото черво са положителни при оцветяване за човешки херпесен вирус 8 (HHV-8). Диагнозата е сарком на Капоши. Той е описан за първи път през 1872 г., причинява се от HHV-8 и се открива при пациенти със или без HIV инфекция. Най-често се проявява като промени по кожата, но засягане на стомашно-чревния тракт също е възможно. Биопсията на лимфен възел също потвърждава наличието на HHV-8 и изключва наличие на абнормни лимфоидни клетки, типични за лимфопролиферативни заболявания. Изследването за HIV също е положително с CD4 161. Рискът от сарком на Капоши е повишен при пациенти с HIV и CD4 под 200.
 
Пациентът има разязвявания в устната кухина, положителни за CD31 и HHV-8, които също потвърждават диагнозата Сарком на Капоши. Започната е комбинирана терапия за HIV с постепенно подобрение в оплакванията. Скринингът за опортюнистични инфекции при пациента открива и положителен резултат за туберкулоза. Започнато е и комбинирано противотуберкулозно лечение.
 
Диференциалната диагноза при дифузно задебеляване на чревната стена включва лимфоми, ентерити/колити (инфекциозни/исхемични), възпалителни чревни заболявания и злокачествени заболявания, които са били изключени чрез биопсичните резултати.
 
Източник: Sane N, Bloom ADiagnostic dilemma: a patient with diarrhoeaGut Published Online First: 03 March 2023. doi: 10.1136/gutjnl-2022-328854

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...