Клиничен случай – гастроинтестинална еозинофилия при лечение с имунен чекпойнт инхибитор

40-годишна жена постъпва в болница поради коремна болка. Преди една година е установен злокачествен меланом, който се разпространява повърхностно в горната част на гърба (стадий IIIA). Проведено е хирургично лечение и е започната терапия с ниволумаб (имунен чекпойнт инхибитор).

При настоящата хоспитализация е проведена гастроскопия, която открива линейни бразди в хранопровода и язва в началната част на дванадесетопръстника. Стомахът изглежда нормален. Взети са множество биопсии, които показват голямо количество еозинофили и еозинофилни микроабсцеси.

Каква е диагнозата?

Гастроинтестиналната еозинофилия е рядък страничен ефект при имунотерапия с медикаменти от групата на имунните чекпойнт инхибитори. Оплакванията от страна на храносмилателната система в случая се появяват около 6 месеца след започване на ниволумаб.

При допълнително разпитване на пациента се разбира, че тя е имала сезонни алергии още от детството си. Преди около 4 години е проведена гастроскопия, която е показала стеснение на прехода между хранопровода и стомаха. Биопсиите тогава са съответствали на слаб рефлукс, но без наличие на еозинофили.

Тъй като симптомите са оценени като леки, е взето решение да не се спира терапията с ниволумаб. Не се започват кортикостероиди и не се налага промяна в диетата. Препоръчано е лечение с инхибитор на протонната помпа и сукралфат за язвата в дванадесетопръстника. След 8 месеца пациентът се чувства добре и вече няма оплаквания. Контролна гастроскопия, проведена 6 месеца след спиране на имунотерапията, потвърждава, че язвата е напълно зарастнала, но браздите в хранопровода остават непроменени. Биопсиите показват, че еозинофилите в хранопровода все още са в голямо количество, но вече не се откриват в стомаха и дванадесетопръстника. Трябва да се отбележи, че през цялото време пълната кръвна картина е в референтни стойности, т.е. няма периферна еозинофилия.

Имунните чекпойнт инхибитори са революционни медикаменти в лечението на някои видове тумори. Но те са свързани с имунни странични ефекти, които могат да засегнат различни органи. Конкретният механизъм на възникване на хипереозинофилия не е известен.

Това е първият описан случай на гастроинтестинална еозинофилия след лечение с ниволумаб. Подобни реакции са докладвани в миналото при терапия с друг медикамент от същата група – ипилимумаб. Лекарите трябва да изследват такива пациенти за еозинофилни гастроинтестинални нарушения чрез вземане на биопсии по време на гастроскопия.

Източник: Reddy YK, Fischer IS, Kolodney J, Willard M. A Curious Case of Gastrointestinal Eosinophilia Induced by Treatment With Immune Checkpoint Inhibitors. ACG Case Rep J. 2023;10(6):e01075.

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...