Клиничен случай – ангиоедем поради ACE инхибитор

Поредният невъзможен за диагностициране случай, ако не се чете всеки ден.

69-годишна жена постъпва по спешност в болница с внезапна коремна болка и повръщане. Досега установените ѝ заболявания са високо кръвно налягане, повишен холестерол, камъни в жлъчния мехур и IgA нефропатия в миналото. Приема АСЕ инхибитора perindopril за артериална хипертония и pitavastatin за понижаване на холестерола. При постъпване в болницата коремът е болезнен, но без белези за перитонит. Телесната температура е нормална.

Лабораторните показатели установяват повишен маркер за възпаление CRP, повишена стойност на IgE, нормални резултати за IgG и IgA, съхранена чернодробна и бъбречна функция. Компютърната томография на корема (снимка А) установява сериозно задебелена и оточна стена на дълъг участък от тънкото черво. Започнати са вливания и е спряно храненето през устата. Коремната болка и гаденето постепенно отшумяват и изчезват след първия ден. Проведено е ендоскопско изследване на тънкото черво (снимка В), което е напълно нормално, няма оточност на стената, а взетите биопсии не показват отклонения. Контролна компютърна томография (снимка С) след 2 дни показва стряскащо подобрение на отока на тънкото черво.

Каква е причината за оплакванията и как е настъпило подобрението?

При подобен разговор с пациента се установява, че подобни оплаквания са започнали след включването на АСЕ инхибитора perindopril преди около 4 години. Оттогава жената има епизодична коремна болка, подуване на клепачите и устните. Диагнозата е тънкочревен ангиоедем – рядък страничен ефект на лечението с АСЕ инхибитори, които често се използват при артериална хипертония. Ангиоедемът обикновено засяга главата, шията, езика, ларинкса и по-рядко храносмилателната система. Пациентката няма наследствена обремененост за ангиоедем и е с нормални резултати за C4 и C1 inhibitor, типични за диагнозата наследствен ангиоедем. Следователно тя има нежелан ефект от лечението с медикамента периндоприл, а не заболяването наследствен ангиоедем. След спиране на лекарството тя има бързо подобрение, без рецидив на оплакванията.

Предполага се, че механизмът на получаване на оток при ангиоедем, причинен от АСЕ инхибитори, е свързан с повишени нива на брадикинин и субстанция Р, чието разграждане е намалено от АСЕ инхибиторите. Повишен риск от ангиоедем има при жени, пушачи и хора с минали кожни обриви. Редкият, но потенциално тежък страничен ефект на този клас лекарства трябва да се познава, особено при хора с необясними отоци и коремна болка.

Източник: Nakano Y, Kuwahara R, Miyamoto S. Spontaneous Rapid Improvement of Small Intestinal Edema. Gastroenterology. 2022 Apr;162(4):e12-e13.

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...