Клиничен случай – хронично чуждо тяло в хранопровода

2-годишно момче е откарано в болница поради упорито повръщане след нахранване в последните 4 дни. Майката съобщава, че чува хрипове в последната година, когато детето плаче или приема твърда храна. При тези епизоди често момчето се задавя и лицето му става цианотично (синкаво). При раждането неговото тегло е нормално, но след 4-месечна възраст се наблюдава изоставане в растежа. Телесното тегло на възраст 4 месеца е 5.5 kg, а на 2 години – 8.5 kg, съответно на -1.8 и на -2.8 стандартни отклонения от нормата за страната.

Прегледът установява хрипове със супраклавикуларен и интеркостален тираж (хлътвания, показващи трудно дишане). Рентгенографията показва компресия на трахеята надясно от кръгъл газов джоб в горната част на гръдния кош.

Каква е диагнозата?

Компютърна томография без контраст установява разширение на горната част на хранопровода и компресия на трахеята надясно. Проведена е спешна гастроскопия, която открива чуждо тяло, заседнало в стената на хранопровода и причиняващо стеснение. След изваждането се установява, че е триъгълен стикер (снимки отдолу в коментар). Майката не е виждала сина ѝ да поглъща чуждо тяло. Дихателните симптоми постепенно намаляват и изчезват. Детето започва да наддава на тегло.

Поглъщането на чужди тела е често при деца и в повечето случаи се идентифицира бързо. Но понякога чуждото тяло може да остане на място месеци и дори години. Тогава се говори за хронично чуждо тяло в хранопровода. Късното разпознаване може да увеличи риска от усложнения като перфорация и медиастинит.

Източник: Chronic Dysphagia, Wheezing, and Poor Weight Gain in a 2-Year-Old Male Patient Aoyagi, Rui et al. Gastroenterology, Volume 162, Issue 1, 51 – 53

Може да бъде изображение с 1 човек и текст, който гласи 'D E 12'

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...