Клиничен случай – бактериемия поради Helicobacter pylori

40-годишна жена с висока температура е откарана в безсъзнание в спешно отделение. Забелязани са и внезапни спонтанни движения (тикове). Нейните близки съобщават, че тя няма хронични дихателни, сърдечни или автоимунни заболявания, нито диабет и не приема никакви лекарства.

Прегледът установява фебрилна температура 39 градуса, ниска кислородна сатурация и ниско артериално налягане. Пациентката е интубирана по спешност и са започнати вливания. Зениците ѝ бавно реагират на светлина и лекарите подозират инфекция на нервната система. Лабораторните изследвания показват лека анемия с хемоглобин 107 g/l, високи левкоцити 12.95 и нисък калий 2.9. Пациентът е преведен в отделение по реанимация и интензивно лечение.

Проведена е лумбална пункция. Краниалното налягане е 1.62 mmHg, левкоцитите в ликвора са 9, останалите изследвания като глюкоза и белтък са в норма. Взет е материал за микробиологично изследване. Започнато е емпирично лечение с антибиотика цефтриаксон, противовирусния препарат фоскарнет и антиепилептични медикаменти. След 24 часа пациентката идва в съзнание и е екстубирана, но паметта ѝ остава засегната.

На третия ден рутинните посявки от цереброспинална течност и кръв остават негативни, но допълнително кръвно изследване (mNGS) изненадва лекарите с положителен резултат за бактерията Helicobacter pylori. Пациентката не е имала гастрит или язва досега. Дихателният тест с маркирана урея доказва инфекция с бактерията в стомаха. Проведена е електроенцефалограма (ЕЕГ), която показва бавни вълни във фронталните и темпоралните дялове. Магнитно резонансно изследване не открива патологични процеси в мозъка. На шестия ден пациентката е изписана от болницата, но паметта ѝ остава засегната.

Клиничният случай показва свръхрядка бактериемия, причнена от Helicobacter pylori. Досега в литературата са описани само 2 други подобни случая, при това при имунокомпроментирани пациенти. Разпознаването на Helicobacter pylori в кръвта е трудно, защото бактерията расте бавно в стандартните микробиологични среди. Лекарите повтарят mNGS (metagenomics next-generation sequencing) теста, който остава положителен, но с намален брой последователности. Намалението се случва в рамките на 4 дни на фона на антибиотика цефтриаксон.

Лекарите се опитват да обяснят наличието на тикове при изключена инфекция на нервната система. Най-вероятната причина е т.нар. сепсис асоциирана енцефалопатия (SAE).

В заключение, бактериемията от Helicobacter pylori е рядка и трудна за доказване. Често са необходими допълнителни изследвания, като mNGS. Не е ясно как трябва да се провежда лечението, но антибиотици, насочени спрямо грам-негативни бактерии, изглежда имат ефект.

Източник: Yu H, Li J, Liu X, Chen Z, Li D, Wei Y. Helicobacter pylori bacteremia presenting as seizure and unconsciousness: The brief case. Helicobacter. 2023 Apr 5:e12973.

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...