Клиничен случай – увреждане на тънкото черво от доксициклин

31-годишна жена постъпва в болница поради диария и желязодефицитна анемия. Тя има синдром на раздразненото черво, депресия, акне, тревожност и затлъстяване. Преди година е проведена операция за стомашен байпас с цел редукция на килограмите. Приеманите медикаменти включват лоперамид, мелатонин, доксициклин, желязо и пантопразол.

Фекалните изследвания за инфекционзни причинители и паразити са отрицателни. Колоноскопията е нормална. Гастроскопията установява множество зони с повърхностно разязвяване в началните 10-15 cm на тънкото черво (снимка А). Върху тях има бял ексудат, който не може да се отстрани чрез промиване с вода. Взетите биопсии демонстрират активно възпаление, реактивни епителни промени, ерозии и промени в капилярите с дегенерация на съдовата стена (снимка В). Не се откриват фрагменти от таблетки или отлагания на хемосидерин.

Каква е диагнозата?

В научната литература са описани многобройни случаи на увреждане на хранопровода от доксициклин (езофагит). В последните години все по-често се говори за странични ефекти на доксициклина и върху стомашната и тънкочревна лигавица. Патологичните промени варират в зависимост от засегнатия сегмент. В хранопровода най-вече се наблюдава разязвяване, докато в стомаха се увреждат капилярите в повърхностната ламина проприя. Досега е описан само един друг случай на тънкочревно увреждане поради прием на доксициклин с ерозивни промени в стомаха и дванадесетопръстника.

Ендоскопските находки не са специфични. Необходимо е контролно изследване след спиране на антибиотика. При пациента от случая миналата операция за стомашен байпас може да е допринесла за наблюдявания страничен ефект. Контролна гастроскопия 4 седмици след спиране на доксициклин показва пълно излекуване на язвите, а жената вече няма никакви оплаквания.

Източник: An Unusual Cause of Small Intestinal Ulceration Flanagan, Eliza et al. Gastroenterology, Volume 160, Issue 4, e3 – e4

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...