Клиничен случай – хиатална херния и рефлуксна болест

55-годишен мъж с рефлуксна болест отива при личния си лекар с оплаквания от почти ежедневно гадене и повдигане. Няма коремна болка, нито трудно преглъщане или трудно дишане. Прегледът и лабораторните изследвания са нормални. Проведена е рентгенография на гръден кош и над дясната диафрагма е забелязано хидроаерично ниво (air-fluid level).

Каква е най-вероятната причина за оплакванията и какво може да се направи за нея? Случаят е публикуван в престижното списание Gastroenterology и е сравнително лесен за познаване на фона на всичко останало, което публикувам.

Компютърната томография (КТ) на корема с венозен контраст (снимка отдолу в коментар) и гастроскопията потвърждават изключително голяма хиатална херния с пълно измествена на стомаха, който се намира над нивото на диафрагмата и се разпространява към задния медиастинум. С оглед на симптомите и голямата херния е препоръчана е хирургична операция.

При хиатална херния част от стомаха (или дори целият стомах, както е тук) се измества от нормалното си място в коремната кухина, през отвор на диафрагмата към гръдната кухина. Крайният стадий „вътрегръден стомах“ е рядко срещан и лечението е хирургично.

Източник: Arif M, Agrawal S. Air-Fluid Level in the Right Hemithorax: A Case Hard to Stomach. Gastroenterology. 2022 Jun;162(7):e12-e13.

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...