Клиничен случай – гастрин-продуциращ тумор

75-годишен мъж отива в спешно отделение поради коремна болка от около 6 месеца, водниста диария и загуба на килограми. Прегледът установява болка в горната част на корема. Проведена е гастроскопия, която показва тежък рефлукс езофагит (снимка А), ерозии в стомаха и многобройни язви в дванадесетопръстника (снимка В). Нивото на серумния гастрин е силно повишено – над 1000 pg/ml (нормална стойност 13-115).

Каква е диагнозата и какво е лечението? Случаят е публикуван в най-престижното медицинско списание NEJM.

Ендоскопските и лабораторните изследвания са типични за диагнозата гастрином – гастрин продуциращ тумор, който води до свръхсекреция на солна киселина в стомаха със съответните усложнения. Започнато е лечение с инхибитор на протонната помпа за намаляване на киселинността в стомаха. Проведена е компютърна томография с позитрон-емисионна томография (КТ/ПЕТ), при което се установява тумор в дванадесетопръстника. Осъществена е хирургична операция с отстраняване на част от дванадесетопръстника (вижте снимка отдолу в коментар със стрелка към тумора). Хистологичният резултат отговаря на добре диференциран невроендокринен тумор, който е положителен за гастрин при имунохистохимично оцветяване.

След операцията оплакванията на пациента бързо намаляват и изчезват. Три месеца по-късно нивото на серумния гастрин е в нормални граници. и симптомите не се възвръщат след спирането на инхибитора на протонната помпа.

Източник: Binet Q, Borbath I. The Zollinger-Ellison Syndrome. N Engl J Med. 2022 Nov 3;387(18):1699.

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...