Клиничен случай – кап полипоза

18-годишен мъж постъпва в болница поради кървене и усещане за формация в ануса. Оплакванията са от 6 месеца, като първоначално са обяснявани с хемороиди. Прегледът е изцяло нормален. Ректалното туширане установява напипваща се формация в долната част на дебелото черво. Всички лабораторни изследвания са в нормални граници, с изключение на положителен резултат за бактерията Helicobacter pylori.

Проведена е колоноскопия, която открива множество груби и неравни надигания, с червена повърхност и жълто-бяло покритие. Те са разположени от аналния канал до 8 см навътре. Взети са биопсии и хистологичният резултат демонстрира удължени хиперпластично-изглеждащи жлези с надлежащ слой от възпалителен ексудат, съставен от слуз, фибрин и левкоцити.

Каква е диагнозата?

Хистологичното изследване е ключово за поставяне на диагноза „кап“ полипоза. Полипите са покрити с типичен фибринопурулентен ексудат, който като „шапка“ (на английски cap) покрива по-долните структури. Формациите са отстранени чрез ендоскопска мукозна резекция и оплакванията на пациента се подобряват значително.

Кап полипозата е рядко заболяване, което протича с възпалителни полипи на дебелото черво, покрити с „шапка“ от фибринопурулентен слой. Оплакванията може да включват диария и кървене от ректума. Причината за възникване не е известна, като са предложени хипотези, свързани с инфекция, исхемия на лигавицата, Т-клетъчно възпаление, механична стимулация и хронична травма при напъване. Препоръчват се контролни колоноскопии за мониториране на заболяването и евентуално ендоскопско лечение.

Източник: Cap Polyposis Wang, Xu et al. Digestive and Liver Disease

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...