Клиничен случай – некроза на увулата след гастроскопия

При 25-годишен мъж се провежда гастроскопия поради епизодична болка в горната част на корема и трудно преглъщане. Изследването установява „бразди“ и стеснение в долната част на хранопровода, които са характерни за еозинофилен езофагит, потвърден по-късно чрез взетите биопсии. Проведено е разширение (дилатация) на стеснения участък в хранопровода чрез бужиране (51Fr). Въпреки лекото съпротивление по време на процедурата, не се регистрира травма или други усложнения.

След 24 часа пациентът започва да се оплаква от болка в гърлото и при преглъщане, както и от усещане за чуждо тяло в гърлото. Огледът установява находката, показана на снимки А и В.

Каква е диагнозата?

Лекарите подозират некроза на увулата (мъжец) поради травма при проведената гастроскопия. Пациентът е лекуван консервативно с ибупрофен, 2% вискозен лидокаин, алуминиев хидроксид, магнезиев хидроксид и дифенхидрамин. Симптомите отшумяват за 2 седмици и последващият оглед установява скъсяване на увулата (снимка С).

Некрозата на увулата е рядко усложнение при провеждане на гастроскопия и ендотрахеална интубация. Вероятният механизъм е исхемия поради притискане между твърдото небце и гастроскопа или ендотрахеалната тръба. Потенциални рискови фактори са прекомерна аспирация в устната кухина и фаринкса, дълга процедура и дълга увула. Лечението е поддържащо и повечето случаи се подобряват в рамките на 2 седмици.

Гастроентеролозите и анестезиолозите трябва да са наясно с това рядко усложнение.

Представянето на случая ми отне време и усилия. Ако е бил полезен и интересен, моля за палец нагоре.

Източник: Mohamed, Mouhand F.H. MD1; Shah, Samir A. MD, FACG1. Uvular Necrosis: A Rare Complication After Esophagogastroduodenoscopy. The American Journal of Gastroenterology 118(10):p 1732, October 2023.

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...