Клиничен случай – отравяне с олово и линия на Бъртън

27-годишен мъж постъпва в болница поради коремна болка, ставни болки и няколко генерализирани гърча в последните дни. Той е пристрастен към опиоиди от няколко години и работи във фабрика за производство на машини. Досега не е имал сериозни заболявания, нито операции. Виталните показатели са в нормални граници, но при прегледа пациентът изглежда уморен, отпуснат и кахектичен. Коремът е болезнен при палпация. Установява се двустранна невропатия на горните крайници с увисване на китките. Забелязва се синя ивица по венците.

Лабораторните изследвания показват анемия (нормоцитна, хипохромна) с нормални стойности на левкоцити и тромбоцити. Чернодробната и бъбречната функция са съхранени. ЕКГ изглежда нормално. Образните изследвания – рентгенография на гръден кош, ехография на коремни органи и компютърна томография на мозъка не откриват патологични промени.

Какво изследване трябва да се направи допълнително? Каква е диагнозата?

Синьото оцветяване на венците е известно като линия на Бъртън и е характерно за отравяне с олово. Изследването на серумно олово показва много висок резултат, което потвърждава диагнозата. Започната е терапия с хелатори – мускулно димеркапрол и венозно EDTA. За профилактика на гърчовете е добавен леветирацетам. След пет дни хелаторна терапия пациентът има драматично подобрение в оплакванията и значителен спад на серумното олово. Изписан е без симптоми след няколко дни.

Оловото е сиво-син метал. Излагането на олово обикновено става на работното място. То може да постъпи в организма през дихателната или храносмилателната система. Острото отравяне може да доведе до неспецифични неврологични, бъбречни и хематологични прояви, както и до гадене, повръщане и коремна болка. Диагнозата се поставя чрез измерване на количеството олово в кръвта.

Линията на Бъртън („оловна“ линия) е рядък белег на хронично отравяне с олово. Засяга венците, обикновено близо до границата със зъбите. Лечението се провежда с хелатори, които свързват металните йони и подпомагат отделянето им от организма.

Явно в Иран, където се разиграват събитията, добавянето на олово към опиума е честа практика. Ранното установяване на отравянето е изключително важно, защото позволява лечение преди развитие на необратимо увреждане на неврвната система.

Източник: Masbough, F, Shadnia, S, Rahimi, M, Roshanzamiri, S, Evini, PE, Mostafazadeh, B. A rare case report of lead encephalopathy due to high blood lead level. Clin Case Rep. 2023; 11:e7663

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...