Клиничен случай – пика и безоари в стомаха

28-годишна жена с желязодефицитна анемия и посттравматично стресово разстройство отива в спешен център с оплаквания от коремна болка, гадене и повръщане от 2 седмици. Прегледът установява, че коремът ѝ е раздут и болезнен. Лабораторните изследвания потвърждават желязодефицитна анемия (Hb 94 g/l, MCV 75 fl, феритин 7.9). Тестът за бременност е отрицателен и е проведена компютърна томография със стряскаща находка в разширения стомах.

Каква е диагнозата и какво е лечението? Случаят е публикуван в престижното списание Gastroenterology.

Пациенката има рядкото състояние пика и е поглъщала многократно ластици за коса в последните 5 години след раждане на детето ѝ. Компютърната томография показва огромен брой тънки линейни радиоконтрастни структури, разположени в раздутия стомах и началната част на дванадесетопръстника. Проведена е гастроскопия, която потвърждава наличието на погълнати ластици за коса, които са струпани на отделни купчини под формата на безоар. Постепенно са извадени всички чужди тела (общо 172 на брой) и под едно от тях е установена язва на стомаха от натиска – вижте снимката в коментар отдолу. Пациентът се възстановява напълно и е насочен към психиатрична помощ.

Пика е многократното поглъщане на несмилаеми предмети, което е свързано, както с желязодефицитна анемия, така и с бременност. Подлежащите механизми на възникване не са ясни. При симптоми на запушване (обструкция) е нужна спешна гастроскопия или дори операция.

Източник: Mamunes AP, Porayko MK, Obstein KL. All Tied Up: Not Your Typical Distended Abdomen. Gastroenterology. 2022 May;162(6):e4-e5.

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...