Клиничен случай – анисакиаза в стомаха

34-годишен мъж търси медицинска помощ поради пареща болка в корема и гърлото от 3 дни. В миналото е имал рефлукс и смята, че симптомите му се завръщат. Но този път не получава облекчение от двукратен дневен прием на пантопразол. Преди около четири месеца е имал гастроскопия със съмнение за Баретов хранопровод и сега смята, че е нужно контролно изследване.

Нова гастроскопия е проведена 40 дни (!) по-късно, като пациентът все още е имал същите оплаквания. Изследването показва зачервени участъци в стомаха и наличие на бели, нишковидни червеи, които навлизат в лигавицата. Чрез биопсична щипка са извадени всички червеи и са взети биопсии. Пациентът съобщава, че симптомите му са изчезнали почти веднага след процедурата. Хистологичният резултат показва ерозивен гастрит, а червеите се оказват паразитни нематоди от род Anisakis. Пациентът признава, че в продължение на няколко месеца преди появата на оплакванията е консумирал сурова риба, купувана от местния магазин.

Инфекцията с червеи Анисакис е рядка, но са възможни дори епидемии, особено в Япония. Увреждането се дължи на свръхчувствителност към ларвите или отделяните от тях вещества, както и на директно навлизане на червеите в лигавицата на стомаха. Анисакис живеят кратко време в човека, обикновено се отделят по естествен път или се унижщожават от защитните механизми в храносмилателната система за няколко дни до седмица.

Диагнозата на стомашна анисакиаза се поставя чрез директно наблюдение на червеите, а лечението става чрез изваждането им, което трябва да е внимателно и цялостно. Подобрението настъпва почти мигновено. Възможно е и консервативно лечение с обезболяващи, докато ларвите бъдат отделени или унищожени след няколко дни.

Не яжте сурова риба.

Източник: Kevin Groudan, Tiago Martins, Ira J. Schmelkin, „Gastric Anisakiasis Masquerading as Gastroesophageal Reflux Disease“, Case Reports in Gastrointestinal Medicine, vol. 2023, Article ID 8635340, 4 pages, 2023

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...