Клиничен случай – плоскоклетъчна метаплазия в дебелото черво при болест на Крон

75-годишна жена с тежка форма на болест на Крон провежда колоноскопия са оценка тежестта на заболяването в рамките на клинично проучване на нов anti-IL23 антагониист (risankizumab). Тя е диагностицирана с болест на Крон преди повече от 45 години, засегнато е тънкото и дебелото черво със стеснени участъци (стенози), които са наложили операция – илеоцекална резекция и частична колектомия. Преди започване на участие в проучването е проведена изходна колоноскопия с много висока активност (SES-CD = 14), с възпалително стеснение и дълбоки язви в ректума. След започване на лечението се отчита постепенно намаляване на симптомите до постигане на клинична ремисия с подобрено качество на живот. При контролна колоноскопия след 2 години в проучването се установява, че в ректума има белезникава лигавица, наподобяваща повърхностно разязвяване (снимка отдолу в коментар) с надлежаща слуз. Белият участък остава на място и не може да бъде отстранен след активно промиване с вода. Тази зона има прекъснат ход и не граничи с ануса. Взета е биопсия за оценка на възпалението и изключване на злокачествено заболяване.

Вижте снимката в коментар и отговорете каква е причината за бялото оцветяване в ректума. Случаят е публикуван в престижното списание Gastroenterology.

Микроскопското изследване на ректума показва обширен участък на плоскоклетъчна метаплазия (вижте снимка отдолу в коментар) с остатъчни чревни жлези и подлежащо остро и хронично възпаление. Невроговяващият плосък епител има нормална структура и матурация. Няма хистологични белези за дисплазия или злокачествено заболяване.

Диагнозата е плоскоклетъчна метаплазия на дебелочревната лигавица. При метаплазия има заместване на един диференциран клетъчен вид с друг, който не е характерен за съответната тъкан. Настъпва поради абнормен стимул или стрес, като хронично възпаление. Метаплазия може да настъпи в хранопровода, стомаха, белия дроб, пикочния мехур и шийката на матката. Плоскоклетъчната метаплазия е изключително рядка в храносмилателния тракт и се среща най-често при онкологични заболявания. В миналото е описан само един случай на пациент с болест на Крон и плоскоклетъчна метаплазия на дебелочревната лигавица. Метаплазията може да прогресира към дисплазия и понякога злокачествено заболяване. Не е известно дали това се отнася и за дебелочревната метаплазия, но тъй като тя се дължи на хронично възпаление, пациентите трябва да бъдат стриктно проследявани.

Първото ми впечатление като видях снимката е, че промените в червото приличат на нормална лигавица в хранопровод. Приликата е повече от очевидна за ендоскопистите. При подобно съмнение гастроентерологът е длъжен да го отбележи в коментарите си към патолога.

Източник: Subtle Trap for the Inflammatory Bowel Disease Endoscopy Central Reader; Delsupehe, Anne-Marie et al.; Gastroenterology, Volume 162, Issue 7, 1849 – 1851

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...