Клиничен случай – сифилитичен проктит

50-годишен мъж постъпва в болница поради изхождане на ясна кръв от един месец. Преди два месеца е имал рецептивен анален полов акт с нов партноьр, без предпазни средства. Прегледът на пациента е напълно нормален. Колоноскопията установява язва с размер около 3 cm в ректума (снимка отдолу в коментар). Околната лигавица е зачервена, лесно ранима и слабо кърви.

Какви допълнителни изследвания трябва да се направят и каква е диагнозата?

Ректалната натривка е отрицателна за инфекция с хламидия и гонорея. Кръвните изследвания са отрицателни за HIV, но положителни за Treponema pallidum на аглутинационен тест и за бърз плазмен реагин (RPR) в титър 1:32. Хистологичното изследване на биопсиите от дебелото черво показва хистиоцити и лимфоплазматични инфилтрати в ламина проприя и субмукозата, няма грануломи, нито злокачествени клетки. При специално оцветяване се доказват множество микроорганизми – спирохети, причинители на сифилис.

Диагнозата е сифилитичен проктит (възпаление на ректума). Проведено е лечение с антибиотика бензилпеницилин и оплакванията на пациента намаляват. Контролно кръвно изследване показват RPR в титър 1:8, а контролната колоноскопия вече е нормална (снимка отдолу в коментар).

Източник: Cai Q, Bi X. Syphilitic Proctitis. N Engl J Med. 2023;389(5):e9.

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...