Клиничен случай – синдром на Плъмър-Винсън

26-годишна жена от източна Африка постъпва в болница поради трудно преглъщане на храна с епизоди на задавяне от около 2 години. Тя няма болка, нито загуба на килограми. Не пуши и не употребява алкохол. Няма фамилна обремененост за туморни заболявания.

Лабораторните изследвания показват желязодефицитна анемия с хемоглобин 104 g/L. Проведена е гастроскопия и в горната част на хранопровода е открита формация, показана на снимката отдолу в коментар. Зоната е с диаметър само 7 mm и не може да бъде премината. За уточняване е проведено рентгеново изследване с контраст, показано на снимката.

Каква е диагнозата?

Снимката от гастроскопията показва мрежа на хранопровода, разположена в горната (шийната) му част. Рентгеновата снимка демонстрира две вдлъбнатини в тази зона. Проведена е нова гастроскопия с ултратънък апарат и е установен гастрит с положителен резултат за бактерията Helicobacter pylori. Биопсиите от дванадесетопръстника изключват глутенова ентеропатия.

Комбинацията от трудно преглъщане (дисфагия), мрежа в горната част на хранопровода и желязодефицитна анемията води до диагнозата синдром на Плъмър-Винсън. Може да включва и възпаление на езика (глосит) и на ръба на устните (ангуларен хейлит). Повечето пациенти дълго време нямат оплаквания, докато диаметърът на стеснението не достигне 12 mm.

Бактерията Helicobacter pylori е асоциирана с желязодефицитна анемия и ерадикацията на бактерията води до подобрение на лабораторните показатели. При липса на обилен менструален цикъл, бактерията може да е причина за необяснена с друго желязодефицитна анемия и налага лечение. Инфекцията с бактерията може да доведе до скрита кръвозагуба поради хроничен ерозивен гастрит, нарушено усвояване на желязото поради намалено отделяне на солна киселина. Терапията включва инхибитор на протонната помпа и антибиотици, обикновено са под формата на капсули, които трудно биха били погълнали от пациента в случая. Това налага разширяване на стеснения участък чрез балон, който се надува с въздух (пневматична дилатация).

Синдромът е кръстен на двама американски лекари от клинката Mayo – Henry Plummer и Porter Vinson. Най-често засяга бели жени на възраст между 40 и 70 години. Свързан е с повишен риск от плоскоклетъчен карцином на фаринкса и горната част на хранопровода. Трудното преглъщане обикновено преминава след корекция на анемията чрез железен препарат. В тежки случаи се налага ендоскопско или дори оперативно лечение.

Стесненият участък е разширен ендоскопски в рамките на 3 сесии през 2 седмици всяка до достигане на диаметър 14 mm. Това води до значително подобрение на оплакванията и пациентката може да бъде лекувана за бактерията Helicobacter pylori с четворна бисмут-съдържаща терапия. При контролен преглед пациентката вече няма оплаквания, нито анемия.

Източник: A Chain Reaction to dysphagia Issa, Jean et al. Gastroenterology

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...