Препоръки за диета при възпалително чревно заболяване

Излязоха нови американски препоръки за диета и хранене при пациенти с възпалителни чревни заболявания (ВЧЗ – болест на Крон и улцерозен колит). Те трябва да се познават и прилагат.

Ето някои от тях:

1. Освен ако няма противопоказания, всички пациенти с ВЧЗ трябва да се посъветват да спазват средиземноморска диета. Тя е богата на пресни плодове и зеленчуци, мононенаситени мазнини, комплексни въглехидрати и нетлъсно (постно) месо. Средиземноморската диета е бедна на свръхпреработени храни, добавена захар и сол. За нито една диета не е консистентно доказано да намалява честотата на рецидиви при пълнолетни пациенти с ВЧЗ. Диета, бедна на червено и преработено месо, може да намали рецидивите при улцерозен колит, но не и при болест на Крон.

2. Пациентите с ВЧЗ, които имат симптоматични стеснения (стенози) може да не толерират растителни храни, богати на фибри (напр. сурови плодове или зеленчуци). Трябва да се препоръчва внимателно дъвчене и готвене с обработване за постигане на по-мека консистенция при чревни стеснения.

9. Всички пациенти с ВЧЗ изискват регулярен скрининг за малнутриция (недохранване) чрез оценка на белези и симптоми, като необяснима загуба на килограми, отоци, задръжка на течности и загуба на мазнини и мускулна маса. Серумните белтъци вече НЕ се препоръчват за откриване и диагноза на малнутриция поради ниската им специфичност за хранителния статус и високата чувствителност при възпаление.

10. Всички пациенти с ВЧЗ трябва да се мониторират за дефицит на желязо и витамин D. Пациентите с обширна тънкочревна болест или предходни операции на тънкото черво трябва да се мониторират за дефицит на витамин В12.

12. Кърменето е свързано с по-нисък риск за диагноза на възпалително чревно заболяване по време на детството. Средиземноморската диета също е свързана с по-нисък риск от възникване на възпалително чревно заболяване.

Съзнателно пропускам препоръките за ентерално и парентерално хранене, които са сложни, специализирани и за съжаление непознати в рутинната медицинска практика у нас. И преди препоръчвах средиземноморска диета на пациентите, тъй като имаше отделни проучвания за нейните ползи. Сега тя влиза и в официалните препоръки. Те трябва да се познават и прилагат стриктно от лекарите, но това у нас далеч не е гарантирано. Няма как да стане без редовно четене буквално всеки ден.

Източник: Hashash JG, Elkins J, Lewis JD, Binion DG. AGA Clinical Practice Update on Diet and Nutritional Therapies in Patients With Inflammatory Bowel Disease: Expert Review. Gastroenterology.

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...