Клиничен случай – червеи в изхожданията

23-годишен мъж отива в болница след като е забелязал червеи в изхожданията си. Той има болест на Крон от 6 месеца със засягане на тънкото черво и аналната област. В миналото са провеждани дренажи на перианални абсцеси и е хоспитализиран за антибиотично лечение. Болестта на Крон е лекувана с 6-меркаптопурин и биологичния медикамент инфликсимаб, което довежда до нормализиране на възпалителните маркери.

Преди четвъртото вливане на инфликсимаб пациентът забелязва червеи с размер от няколко сантиметра в тоалетната чиния. Пациентът не е пътувал извън Израел и няма влошаване на болестта на Крон. Вливането на инфликсимаб е отложено и пациентът е насочен към клиника по тропическа медицина за консултация. Лабораторните изследвания са в референтни граници. Еозинофилите в кръвта са нормални.

Какво се случва тук и какво трябва да се направи?

Подробно разпитване на пациента установява, че и неговата сестра е забелязала червеи, както в тоалетната чиния след изхождане, но също и в банята при вземане на душ. В комбинация с факта, че двамата живеят на първия етаж в селска къща, лекарите стигат до извода, че червеите идват от канализационната система. За потвърждаване на диагнозата те са изпратени към специална паразитологична лаборатория и са идентифицирани като дъждовни червеи.

Добре известно е, че пациентите с възпалителни чревни заболявания, провеждащи имуносупресивно лечение, са изложени на повишен риск от инфекции. В научната литература са описани само отделни случаи на паразитни инфекции на фона на лечение с инфликсимаб (anti-TNF медикамент). Такива инфекции могат да бъдат токсоплазмоза, стронгилоидоза и ламблиаза.

В заключение, лекарите трябва да са наясно, че паразитните инфекции са редки при пациенти с възпалителни чревни заболявания, а (дъждовни) червеи могат да се появят в тоалетната по тръбите на канализацията, особено при живеещи на приземния етаж в неградски условия. Снемането на подробна анамнеза може да избегне много излишни изследвания и главоболия.

Източник: Visible Worms in a Crohn’s Patient Treated with Infliximab Edelman-Klapper, Hadar et al. Gastroenterology, Volume 160, Issue 7, e10 – e11

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...