Клиничен случай – пенетрация на стомашна язва към черен дроб

40-годишен мъж отива в спешно отделение поради повръщане на кръв и черни изхождания от 3 дни. В последните 6 месеца епизодично е имал коремна болка. Той е пушач, но не съобщава да има някакви заболявания. Не е приемал аспирин и други нестероидни противовъзпалителни лекарства.

Прегледът показва ниско артериално налягане RR 95/60 и висок пулс 115 удара/мин. Палпацията на корема не установява белези на перитонеално дразнене. Лабораторните изследвания показват екстремно нисък хемоглобин 51 g/l, MCV 87, леко повишени левкоцити 12.4 и нормална стойност на възпалителния маркер CRP 2.7. Тромбоцитите и чернодробните ензими са в нормални граници. Проведена е гастроскопия и впоследствие компютърна томография на корема. Резултатите са показани в снимките (A-D).

Каква е диагнозата?

Гастроскопията открива голяма, дълбока, кървяща язва в областта на стомашния ъгъл. Язвата е перфорирала стената на стомаха, но перфорацията е покрита от съседния черен дроб. По-лилавата зона на снимка В е черен дроб. Биопсиите от ъглите на язвата откриват бактерията Helicobacter pylori и не показват злокачествено заболяване. Компютърната томография потвърждава язва (широчина 19 mm, дълбочина 17 mm), която пенетрира през покрита перфорация към черния дроб.

Най-важните рискови фактори за пептична язва са инфекция с бактерията Helicobacter pylori и употреба на аспирин или други нестероидни противовъзпалителни лекарства. Важни усложнения на язвената болест са кръвоизлив, перфорация, пенетрация и стеснение на изхода на стомаха.

Перфорацията на язва към черния дроб е изключително рядка находка и са публикувани само отделни пациентски случаи. Обикновено подобна пенетрация изисква хирургична операция, но при този пациент е започната консервативна терапия с кръвопреливания, инхибитор на протонната помпа и ерадикация на бактерията Helicobacter pylori. При контролен преглед след 4 седмици пациентът вече няма оплаквания и се чувства добре.

Източник: Tsoi AH, Garg M, Tsoi EH. Peptic Ulcer Disease: An Unusual Presentation of a Common Problem. Gastroenterology. 2022 Mar;162(3):e2-e3.

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...