Клиничен случай – лезии на Дьолафоа /Dieulafoy/ в стомаха

44-годишен мъж, злоупотребяващ с алкохол, отива в спешно отделение поради масивно повръщане на кръв и черни изхождания. Първоначалният преглед установява повишен пулс над 100/мин и артериално налягане 110/70. Лабораторните изследвания демонстрират анемия с хемоглобин 64 и нормални показатели на бъбречна и чернодробна функция, както и нормална коагулация. Ехографското изследване на корема открива уголемен черен дроб, но без белези на цироза.

Проведена е гастроскопия и в стомаха се откриват множество кървящи зони (снимка А и В).

Каква е диагнозата?

Причината за кървенето са множествени лезии на Дьолафоа.

Лезия на Дьолафоа е артерия, разположена в подлигавичния слой на стената, наречена на френския хирург Пол Жорж Дьолафоа. За разлика от нормалните артериални съдове, лезиите на Дьолафоа не намаляват в диаметър по своя ход и след разклоняването си. Обикновено размерът им е 1 до 3 mm и най-често се откриват в горната част на гастро-интестиналния тракт. Не винаги се виждат лесно и могат да бъдат пропуснати при първа гастроскопия в до 30% от случаите. Обикновено протичат с епизодично безболезнено кървене, водещо до повръщане на кръв или черни изхождания (мелена).

По време на гастроскопията могат да се приложат различни техники за спиране на кървенето – инжектиране на адреналин, поставяне на метални клипса, термална терапия (напр. АПК – аргон плазмена коагулация) и хемостатичен спрей. Ендоскопската хемостаза е успешна в до 98% от случаите. Рядко се налага селективна емболизация на захранващата артерия чрез радиологична интервенционална процедура или хирургично лечение за спиране на масивно кървене.

Множествените лезии на Дьолафоа са изключително рядко срещани. В описания случай се стига до хирургично лечение поради невъзможност за контролиране на кървенето въпреки приложението на различни ендоскопски методи (АПК на снимки 3 и 4). Хистологичният резултат потвърждава наличие на нагънати артерии в подлигавичния слой на стомашната стена с оток и възпалителни промени.

Източник: Pemmada, Vikas MD1; Bhat, Ganesh MD, DM1; Shetty, Athish MD, DM1; Bhat, Bharath Kumar MS, DNB2; Murali, Megha MD3; Vasudevan, Geetha MD3. Multiple Gastric Dieulafoy Lesions. ACG Case Reports Journal 10(6):p e01053, June 2023.

Абонирайте се за нашите статии...

Първата статия е:
"10 малко известни симптоми, зад които се крият тежки заболявания"
  • Кои 10 често пренебрегвани симптоми може да сe дължат на опасни заболявания?
  • С кое заболяване е свързан всеки симптом?
  • Какво да правим, ако забележим такъв симптом?
Веднага ще изпратим първата статия по електронната поща.
ИЗПРАТИ СТАТИЯТА!
close-link

Абонирайте се за нашите статии и промоции

Въведете своя E-mail за получаване на новини
Абонирам се
close-link

Търсене за...